Zehrudin Osmanović (Foto: Patria/Pixabay)
Zehrudin Osmanović (Foto: Patria/Pixabay)

Dr.sc. Zehrudin Osmanović (50) je vanredni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Banja Luci, a 1989. godine upisao postdiplomski studij Tehnološkog fakutleta u Zagrebu, odjel za Hemijsko inžinjerstvo. Magistrirao je 1999. i doktorirao 2005. godine.

Njegovo naučno djelovanje je potvrđeno zahvaljujući izumu koji bi u skorijoj budućnosti trebao napraviti ekološku revoluciju u mnogim sredinama koje su u očajnom stanju zagađenosti. Profesor Zehrudin Osmanović upravo je imenovan za dekana Tehnološkog fakulteta u Tuzli, što je bilo priznanje za njegov predani rad.

NAP: Izumili ste način pretvaranja hemijskog otpada u cement. To i običnim rječnikom rečeno izgleda kao savršeno rješenje za ogromne probleme sa zagađenjem hemijskim otpadom sa kojim se suočava cijeli industrijski svijet. O kakvom je rješenju riječ? 

OSMANOVIĆ: Izum predstavlja potpuno novi pristup promatranja materijala koji se definiraju kao otpad. Naime u ovom slučaju, materijal koji je bio predmet inovatorskog rješenja, predstavlja izlaz iz jedne industrije i promatra se kao ulazna komponenta u drugu industriju. Na ovaj način dolazi do integracije jednog ili više procesnih sistema u industriji, po otpadnim tokovima i oni predstavljaju neku vrstu „veze“ između njih…

Kompletan razgovor možete pročitati  u online izdanju bh. novinske agencije Patria (NAP)

 

 

 

 

Komentari

Prethodni članakMladi na izlaznim vratima iz Bosne i Hercegovine
Naredni članakOŠ Lukavac Grad nema grijanje zbog havarije na instalacijama