GIKIL - Prezentacija KAN-a Foto: Lukavacki.ba

Agro tim “Global Ispat Koksne indistrije” doo Lukavac upriličio je prezentaciju rezultata  testiranja vlastitog vještačkog đubriva KAN na uzgojenim žitaricama u oglednom polju kompanije. Riječ je o projektu koji se uspješno sprovodi već drugu godinu zaredom, a ovom prilikom izvršena je žetva kukuruza, posijanog na oko 2.500 kvadratnih metara. 

“Projektovani kapacitet tvornice i planirana proizvodnja KAN-a je 90.000 tona godišnje, a naš strateški cilj jeste prodaja na domaćem tržištu. Najviše smo zastupljeni u Semberiji i Posavini, a kada je riječ o izvozu, razvoj tržišta u Makedoniji i Srbiji je u toku. Iz godine u godinu potražnja za KAN-om je sve veća”. -kazao je Senad Škripić, zamjenik direktora marketinga ove kompanije.

Prezentaciji projekta prisustvovali su farmeri s područja Kalesije, Bijeljine, Gračanice i Lukavca, te učenici Poljoprivredne škole iz Živinica. Prema riječima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Bijeljini, Gorana Perkovića, proizvođači sve češće prepoznaju kvalitet lukavačkog vještačkog đubriva.

“Cilj kampanje jeste da se ukaže poljoprivrednim proizvođačima na prednosti koje lukavački KAN ima, a njegova osnovna prednost jeste prepoznatljiv brend, odnosno crveni krečnjak. U BiH oko 80 posto poljoprivrednog zemljišta je kiselo sa nepovoljnom Ph vrijednošću, stoga se upotrebom ovog vještačkog đubriva ona smanjuje i stabilizuje”, ističe Perković.

Još jedan značajan dio ovog projekta jeste podsticanje domaćih poljoprivrednika da koriste ispitan, kvalitetan i nadasve, domaći proizvod, a u znak društvene odgovornosti kompanije, kukuruz je dodjeljen mladom i perspektivnom farmeru iz Orahovice, Adiju Bajriću.

“Koristimo KAN od samog početka, a ova pomoć će mi mnogo značiti. Godina iza nas je bila dosta uspješna, a pošto sam proširio proizvodnju na 40 grla hrana će mi dobro doći”.-ističe Bajrić čija je mjesečna isporuka mlijeka oko 6.000 litara.

Komentari