Osnovna škola Slavnovići u Tuzli u okviru međugraničnog projekta u kojemu učestvuju i škole iz Republike Hrvatske organizovala je danas izložbu naziva ”Jezero Modrac – izvor života”. U cilju da ekologiju stavi u vrh interesovanja učenika, Škola dugoročno ima za cilj učiti ih o energetskoj efikasnosti i uštedi energije, javlja RTVTK.

Piše: Azra Mešić

Izložbom postavljenom u školskom holu učenici Ekološke sekcije OŠ Slavinovići žele promovirati prirodno okruženje i potrebu očuvanja okoliša.

– Večina današnjih vršanjaka ne brine o tome. Bacaju smeće pored kante, a mi želimo da ih podstaknemo da obrate pažnju na to, kaže Marinela Mitić, učenica OŠ Slavinovići.

Autor izložbe je fotoreporter Ahmet Bajrić. Jezero Modrac fotografiše već više od dvadeset godina, a u kolekciji, kaže on, ima oko milion fotografija ovog jezera.

– A jezero Modrac izvor života sam nazvao zato što se sve vrti oko jezera i industrija i pijemo jezero. Ako ga budemo zagađivali i bacali u njega leševe, nećemo moći da ga pijemo, kaže Bajrić.

Izložba koja prikazuje biljni i životninjski svijet jezera Modrac dio je aktivnosti koje škola provodi u okviru projekta prekogranične saradnje sa Brodsko-posavskom županijom ekološkim društvima iz Zagreba i Slavonskog Broda, a koji implementiraju Centar za Razvoj i podršku uz učešće Vlade Tuzlanskog kantona.

– Mi radimo u ovom projektu na uštedi energije, osvješćivanju mladih ljudi i ekoloških problema, a izložba je o jezeru Modrac koje također vapi za ekološkim rješenjima, naglašava Dijana Kovačević, učiteljica u OŠ Slavinovići.

Izložba će u ovoj školi biti postavljena narednih sedam dana, a nakon toga i u drugim osnovnim školama na području Tuzle.

RTVTK / Foto: Asim Bajrić

Komentari

Prethodni članakU Lukavcu održana radionica “Vozim iako ne hodam”
Naredni članakU Lukavcu gorio automobil